Verzending binnen 2-3 werkdagen
Retour binnen 30 dagen
Gratis verzending vanaf €100,-

  Blog Floor: Appelpluk

  Het is weekend

  Wanneer we opstaan zien we een vroege herfstzon een goudgele gloed over onze tuin verspreiden. Het is tijd... de appels en peren mogen geplukt worden. De kinderen hebben er al zo vaak om gevraagd. Tussendoor heb ik wat peren en appels voor ze geplukt zodat ze zelf konden proeven en ervaren dat het fruit nog niet rijp was, maar vandaag is het zover.

  Met onze bolderkar vol plukmanden, de houten ladder en een visnet dat dient als perenplukker, vertrekken we richting moestuin.

  Daar laat ik de kinderen zien dat de appels die je vastpakt en makkelijk van de takjes kunt draaien rijp zijn en dat de appels die nog niet meegeven nog even mogen blijven hangen. Rustig beginnen we met plukken, maar al snel denken de kinderen daar anders over. Olivia begint aan de bomen te schudden en rondom ons regent het appels en peren. Jasmijne begint te schaterlachen en Rose Marijne vangt vallende appels en peren op in haar jurkje.... zo kan het ook! Dat ik daar zelf niet aan gedacht heb. De kinderen hebben de tijd van hun leven, schudden, rapen en plukken waar het een lieve lust is en daarna vertrekken we richting keuken voor het bakken van een overheerlijke appel crumble.

  "Het is tijd... de appels en peren mogen geplukt worden"

  Floor @mfloorabella_

  De kinderen zetten zelf aardewerk kommen neer. Halen boter uit vetvrije papiertjes en beginnen met hun handjes de boter zacht te kneden. Ik hoef al bijna niks meer uit te leggen. Door de kinderen zelf te laten kneden, kliederen en experimenteren, ervaren ze hoe je met iets simpels als verse roomboter, bloem van de molen, suiker, kaneel en appeltjes iets heel lekkers kunt maken. Soms kost het een paar keer zuchten, wanneer de keuken in een witte oase veranderd is, wanneer er een pak meel op de grond valt, maar meestal hebben we dolle pret. Lekker loslaten en leren door proberen, met vallen en opstaan. Alleen de houtoven... die is voor mama.

  Zelf ook een lekkere crumble maken met jouw kinderen? Hieronder volgt het recept:

  crumble van moesappeltjes

  1 kilo moesappeltjes

  2 theelepels kaneel

  50 gram rietsuiker

  8 bitterkoekjes

  5 eetlepels amaretto

  250 gram zelfrijzend bakmeel

  150 gram basterd suiker

  200 gram roomboter

  250 milliliter slagroomijs of hangop

  Pluk de moesappeltjes in een boomgaard of spring op je fiets naar de appelboer voor een flinke mand vol appels. Schil de moesappels en snijd ze in blokjes. Verdeel de appels over de bodem van een ovenschaal. Strooi er een theelepel kaneel en wat rietsuiker overheen. Verkruimel de bitterkoekjes en schep ze door het appelmengsel heen. Sprenkel als laatste de amaretto over de appeltjes.

  Verwarm de oven voor op 175 °C.

  Maak een kruimeldeeg van zelfrijzend bakmeel, basterd suiker en roomboter.

  Verkruimel het deeg over de appeltjes. Schuif de schaal in de oven en bak de crumble in 45 minuten goudbruin en knapperig.

  En dan..... lekker smullen

  crumble van moesappeltjes van @floorabella

  @floorabella_

  Vind Floor op Instagram

  Wij werken met:
  © Wildwood 2024
  • Nederlands